PEMBURY CIRCUS

A prestigious residential regeneration project in Pembury Circus, which has not only created 268 new homes, but has provided a much needed boost to the local community. The contemporary development offers one, two and three-bedroom apartments in Dalston, a district of the fashionable London borough of Hackney.

Alongside the new residential construction, of which 50% is affordable housing and the other 50%, private sale – the project offers a community centre, nursery, gymnasium and retail space. The impressive development, with a combination of features, has received many accolades including reaching the finals of the National Housing Awards for Best Regeneration Project.

DESIGN AND CONSTRUCTION

Pembury Circus is Hackney’s largest car-free, pedestrian zone development. The Central London location and convenient
transport links, made it the ideal placement for a housing regeneration project. This build, constructed following a twostage
design, consists of five residential buildings of mixed tenure replacing the existing brownfield site.

EOS INVOLVEMENT

For the Pembury Circus development, EOS Facades were contracted to design and value engineer a bespoke structural steel
framing solution.

EOS Facades provided the SFS infill to fit with the concrete main frame, but were requested to include a facetted curved facade and design oversail details that would allow downstands to be formed
underneath the protruding window sets.

Potential complications arose when planning the design of the oversail features. Due to the need to provide additional support around the windows, combined with the offset nature of the
window patterns – support solutions needed to be created to meet the requirements specified in the architectural brief.

With careful design and planning, EOS Facades were able to provide solutions to combat these complications. Through the use of EOS lattice beams, internal trusses were created to provide
support to the downstand features. Whilst the offset window pattern issues were overcome by providing and value engineering a bespoke system of plates and brackets, combined with EOS
framework, which created secure structural openings.

POSITIVE OUTCOMES

Due to the restrictive nature of this site, it was imperative that the build method provided speed, cost certainty and sustainability, to meet the key drivers for the project. EOS Facades were able to
go above and beyond for their clients, ensuring these prerequisites were delivered through implementation of precise design processes and value engineering.

This build also boasts green features such as a site wide district heating system from low carbon energy centre with gas fired CHP.

Keep up to date:
Join our mailing list
OUR PARTNERS